Takfirma

Frågor & svar

Home  >>  Frågor & svar

Hur ofta kommer jag behöva hjälp från en takfirma?
Det beror på vilken typ av tak du har. Papptak, exempelvis, kan kräva lite mer underhåll än ett plåttak, och känner man inte att man är händig nog att utföra det själv så kan man behöva relativt mycket kontakt med olika takfirmor. Men det handlar knappast om årlig kontakt ens i värsta fall. I bästa fall kommer du inte att behöva anlita en takfirma på flera tiotals år.

Vad kostar det att anlita en takfirma?
I princip omöjligt att svara på, då det beror på vilken typ av arbete det rör sig om, materialkostnad, och mycket annat. Sett till ren arbetskostnad så brukar den ligga på 500-700 kronor per timme. För material, så kan kostnaden per kvadratmeter ligga så lågt som 50 kronor för papptak, upp till flera hundra kronor för tegel.

Gäller ROT-avdraget vid takarbeten?
Ibland, ibland inte. Rör det sig om takarbete på ett hus som du både äger och bor i, så gäller vanligtvis ROT-avdraget. Det gäller också vid takarbete på exempelvis garage som sitter ihop med huset, men inte för fristående garage och andra byggnader.

Behöver man verkligen en takfirma? Kan man inte utföra arbetet själv?
Vissa takarbeten kan man utföra själv. Exempelvis lägga shingel- eller papptak är något de flesta klarar utan problem. Det hela beror på hur händig och kunnig du är. Men det är viktigt att du inte överskattar din förmåga; dåliga takarbeten kan få katastrofala konsekvenser. Takarbeten är också av naturen farliga att utföra, då de görs på hög höjd.


    Ditt namn

    Din epost

    Din fråga