Takfirma

Anlita takfirma

Home  >>  Anlita takfirma

taketNär du ska anlita en takfirma gäller det att vara lite extra noggrann, i alla delar av det hela. Från när du letar efter den som du ska anlita till skrivande av kontrakt. Takreparationer och takläggning hör till de absolut viktigaste arbeten som kan utföras på ett hus. Ett hus med ett dåligt tak kan leda till enorma problem, och det gäller inte minst med vattenskador. Det räcker med att det läcker in väldigt lite, så lite att det inte ens märkt för att grunden till en vattenskada ska uppstå. Alla husägare som någon gång råkat ut för en vattenskada förstår hur allvarligt och jobbigt något sådant kan vara, och alla ni som inte har upplevt det – fråga någon som har hur det är, och ni kommer att tacka er lyckliga stjärna att ni sluppit det.

Hur du hittar rätt takfirma
Om du har anlitat en takfirma tidigare och är nöjd med deras arbete så är det enklaste att fortsätta anlita dem. Men den som inte tidigare anlitat en takfirma, eller som inte är 100% nöjd, måste då börja leta efter en. Det gör man då enklast på nätet, genom exempelvis sajter som listar olika hantverksföretag. Gula Sidorna fungerar också, även om antalet falska träffar där kan vara lite irriterande. Att sedan välja vilken takfirma man ska anlita kommer att kräva en del research – har den eller den ett bra eller dåligt rykte? Vem är billig, vem är dyr? Och så vidare. Men informationen finns där på nätet och är ofta inte så svår att hitta.

Det är också viktigt att påpeka att det är en bra idé att ta in offerter från flera olika takfirmor, för att kunna få lite olika erbjudanden att jämföra. Det gäller då inte bara priset, utan vad det är de olika takfirmorna förväntar sig att det är de ska göra, hur lång tid det kommer att ta och så vidare. Offerterna ska därför vara rätt så detaljerade, så att du vet vad det är som döljer sig bakom de olika siffrorna. Sedan är det bara att välja den som du tycker verkar bäst.

När du väl har valt
Efter att du har valt den takfirma som du litar på, så är det dags att visa att du inte litar på dem. Låter det konstigt? Det är det egentligen inte. Det är otroligt viktigt att pappren är i ordning, och ansvarsförhållandena om något blir fel är tydligt. För även om det förhoppningsvis blir bra, så kan även den bästa takfirman i världen göra fel. Problemet är då att det kan hända att det som du tycker helt och klart är deras fel, det håller inte takfirman med om. Om det klart och tydligt framgår vad som gäller minskar risken för konflikter. Det gäller också saker som kostnader och utgifter. Om slutpriset kraftigt avviker från vad du förväntade dig, vad händer då. Vikten av tydliga villkor kan inte nog betonas.

ROT-avdrag
Att anlita en takfirma kommer att bli dyrt, men inte nödvändigtvis så dyrt som det skulle kunna bli. ROT-avdraget är i många fall tillämpligt och innebär att kostnaden för arbete kommer att halveras. ROT-avdraget är giltigt upp till 50,000 kronor per år, och risken för att arbetskostnaden för ett takarbete ska bli så hög att den inte helt täcks av ROT-avdraget är minimal. Kraven för att ROT-avdrag ska kunna göras är att du står som ägare för bostaden i fråga och att du bor där. Det gäller både för permanent- och sommarboende. Du kommer inte att behöva göra något speciellt för att utnyttja ROT-avdraget, utan det är något som takfirman du anlitar kommer att sköta om per automatik.